MÉZÁRUHÁZ

Csodarét Lépes Akácméz 250g

2 667 Ft

A lépesméz a viaszával együtt tárolt, eladott és fogyasztott méz

  • folyékony, kristályosodásra nem hajlamos, 1-2 évig folyékony marad
  • áttetsző, tiszta, nem homályos, nem zavaros
  • világos, vízszerű, enyhén zöldes árnyalattal, vagy halványsárgától világossárgáig terjedő árnyalattal
  • enyhe akácvirágos illat és ízvilág jellemzi
  • édes

Világhírű a magyar akácméz minősége. Nem kristályosodik. 100% természetes összetevők.

Cikkszám: CLEP2 Kategóriák: , , , Címkék: , ,

A lépesméz a viaszával együtt tárolt, eladott és fogyasztott méz. Habár Magyarországon különlegesnek számít, minden méz eredetileg lépesméz, de további felhasználás céljából a méhész kinyeri a mézet, többnyire pergetéssel. Magát a lépet méhviaszból a méhek készítik. A viasz a méhek „váladéka”. A viaszlép aranysárga színű hatszögletű sejtekből áll, melybe az érett akácmézet a méhek elraktározzák, és mivel a méz higroszkópos, a későbbi vízfelvétel meggátlása miatt lefedik, viasz és propolisz keverékéből álló szürkésfehér sejtfedéllel. A lépes méz minden alkotóeleme fogyasztható! A lépesmézre a különböző országokban más szabályok vonatkoznak. A görögök használnak sötét lépet is lépesmézhez. Magyarországon sokáig csak a teljes egészében méhek által épített műlép lehetett első osztályú. Itt a lépesméz különlegességnek számít, kevesen foglalkoznak vele. A lépesméztől Magyarországon a következőket várják el: Teljesen új építésű, a sejtek szabályosak, méretük egyenletes legyen, ne legyen benne virágporos vagy fiasításos sejt. A fedelezés tiszta fehér, és méhtetű nyűvétől mentes legyen, ne legyen propoliszos. A méz világos legyen.
Lépes méz felhasználása étkezési céllal: A keretes kaptár és a pergetés elterjedéséig (XX. Század eleje) a méz ebben a formában került fogyasztásra. A lépes mézet ma desszertként vagy különleges édességként fogyasszuk. Célszerű tányéron apró kockákra vágva tálalni és önmagában fogyasztani. Minden része fogyasztható, de vannak akik a viaszt nem nyelik le, hanem szopogatás rágás után kiköpik. Másik fogyasztási formája ha üvegből vagy tálból a lép a lépgerincről lekanalazva van fogyasztva, így kevesebb viaszt veszünk szánkba, ami könnyebben lenyelhető.
A viasz ajánlott emésztési zavarok esetén, magas nyomelem, vitamin és enzimtartalma miatt.
Lépes méz felhasználása terápiás céllal: Kiváló segítség arc-, és homloküreg gyulladások kezelésénél, illetve virágpor allergia megelőzésére és kezelésére is. A terápia lényege, hogy a lépes mézet mindenestül kell elfogyasztani és a viaszos részt, különösen a sejtfedél viaszt még hosszasan rágógumi szerűen rágcsálni kell. A lépes méz ily módon való fogyasztása által az orrdugulás nagyon gyorsan megszűnik, tüsszögés, viszketés, orrfolyás gyorsan enyhíthető. Még a makacs allergia eltüntetésére is van mód.
Akácméz: Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz a víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább lágy és édes. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad).

VÁLASZTÉKUNK

Nézzen körül webáruházunkban! Válogasson hazai termelésű mézeink közül!

Shopping Cart
Csodarét Lépes Akácméz 250g
2 667 Ft
Scroll to Top