Méz Lexikon

Az egyik legközismertebb élelmiszerünk a méz. Írásos emlékek szerint már évezredek óta jelen van, mint a legtermészetesebb táplálék. Egy 16 000 éves spanyolországi sziklarajz, egy lépesmézet gyűjtögető embert, mézvadászt ábrázol.
A méz, és minden a méhek által, a táplálkozásra, a kaptár védelmére és belső ökoszisztémájának megőrzésére előállított anyag gyógyhatásának ismerete is egyidős a méz megjelenésével.
Mézlexikonunkban minél több információt szeretnénk megosztani, a különböző fajtamézekről, és a méhek által előállított anyagokról, azoknak az egészségre gyakorolt lehetséges jótékony hatásairól. Mindezek mellett, magukról a méhekről is, hogy átfogó képet kaphassanak azok akiket érdekel a méhészet és a természet ezen apró csodája.  

Akácméz:
Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz a víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább kellemesen lágy és édes. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad).
A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungarikumnak számít. Nem domináns ízkarakterének köszönhetően az italok (tea, limonádé) és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként stb. Használják még mézes likőrök édesítéséhez és mézbor készítéséhez is. 
Mint a virág teája, az akácméz is ajánlott gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok kezelésére, erősíti az immunrendszert, csonterősítő, és méregtelenítő hatású. Megfázásos időszakban, jótékony hatása miatt közkedvelt méz.

Hársméz:
Íze igen intenzív és pikáns, fűszerezett. Színe a gyűjtés idejétől függ (világossárgától a sötétsárgáig). Erősen hársfavirág illatú. Lassan kristályosodik. Hörghurutra kiváló. Alkalmas lázas betegségek enyhítésére és görcsoldásra is. Álmatlanság, idegesség leküzdésére is kiváló hatású. Viszont főzéshez nem ajánlott az enyhén kesernyés íze miatt. Más mézekbe kerülve gazdagítja azok zamatát.

Selyemfűméz: (selyemkóró, vaddohány)
Ennek az igazi magyar mézkülönlegességnek az ízvilága csodálatos, különlegesen zamatos, intenzív illata lélekmelengető, szinte beleborzong az ember az élménybe. Egyedi ízének és aromájának köszönhetően, a gasztronómiában is sokoldalúan lehet használni, mivel egy természetes és egészséges édesítőszer. Fogyasztható önmagában, csemegeként, de kiváló ízesítője a teáknak, vagy akár a forró nyári napokon, hűsítő limonádéknak. Világos, aranysárga színű.

A selyemfűméz kitűnő tulajdonságokkal rendelkezik. Pollentartalma alacsony, mert a méhek nem gyűjtik virágporát. Így allergiások is fogyaszthatják. Gyulladáscsökkentő, vérnyomásszabályozó hatású, szervezeterősítő. Jó tárolási körülmények között későn, csak kétéves korában kristályosodik ki. Klinikai kísérletek szerint gyulladás-csökkentés tekintetében a selyemfű méz a második leghatásosabb mézfajta. A selyemfűméz antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. A mézet használhatjuk köhögés, megfázásos tünetek enyhítésére, torokgyulladás, gyomor- és bélbántalmak, bőrbetegségek, és még sok más betegség kezelésére.


Virágméz:
Karakteres, édes ízű. Élelmiszer alapanyagnak kiváló, a színező hatása és erős íze miatt sütéshez, főzéshez is ajánljuk. Színe változó, aranysárga színűtől a sötétsárgáig. Viszonylag gyorsan kristályosodik, nagyméretű kristályok képződnek, melyek leülnek az edény aljára.
Összetétele évszakonként és tájanként változik. Az általunk forgalmazott virágmézet, jellemzően napraforgó és a környező mezők értékes virágainak, gyógynövényeinek nektárjából gyűjtötték méheink. Beltartalmi értéke rendkívül magas. Ásványi anyagokban, illóolajokban, vitaminokban gazdag, ami fokozza kedvező élettani hatásait. A virágméz a legértékesebb mézek közé tartozik, mivel a természetgyógyászatban is használt különféle növényekről származó nektár révén a méz hatásterülete is kiszélesedik. A sokféle gyógynövény nektárjának köszönhetően, gyógyhatása is széles spektrumú. Erősíti a szervezet védekező-rendszerét, baktériumölő és gyulladáscsökkentő hatású.

Napraforgóméz:
A napraforgóméz sajátságos ízű, kellemesen aromás, illatos, ízletes mézfajta. Közepesen gyorsan kristályosodik. Gyakran készül belőle krémméz. Színe aranysárgától a narancssárgáig terjed. A napraforgóméz sütésre, vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő. Prosztata betegségekre, koleszterinszint csökkentő, szervezeterősítő.

Repceméz:
A repceméz (krémméz) a többi méztől eltérően fehér színnel és krémes állaggal rendelkezik. Már pár napos korában bekristályosodik, és a nagyon apró kristályszemcséknek köszönhetően krémessé válik. Ez a magas szőlőcukor tartalmának köszönhető. Enyhe zamata miatt előszeretettel használják teába, kávéba, mert a repceméz meghagyja az italok ízét, aromáját. Magas a vastartalma, ezért vérszegénység ellen ajánlott, szervezeterősítő, jótékony hatással bír a gyomorsav túltengés tüneteire, serkenti az agyműködést, segítség a tanulásban, koncentrációban, fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő.

Gesztenyeméz:
Az ínyencek kedvenc csemegéje. Gesztenyevirág illatú, íze jellegzetes, enyhén kesernyés utóízű. Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. A szelídgesztenyések nyár eleji virágaiból származó, magas ásványianyag tartalmú méz. A Kárpát-medence legértékesebb méze.
A gesztenyeméz színe a borostyánsárgától a sötétbarnáig terjed. Íze jellegzetesen kesernyés. Jó hatással van a vérszegénység, kimerült- legyengült állapot és étvágytalanság esetén, szíverősítő segíti a vérképződést, elősegíti a sebgyógyulást, de használható visszértágulat kezelésére is. Sütéshez, főzéshez kesernyés íze miatt nem ajánlott.

Méhviasz:
A méhviasz a fiatal méhek terméke, melyet a lépek építéséhez használnak fel. A fiatal dolgozók virágport fogyasztva állítják elő, és a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmirigyből választják ki apró pelyhek formájában. A méhviasz a kiválasztódáskor teljesen áttetsző, majd miután a méhek rágással képlékennyé teszik, fehér színű lesz. Az általunk is ismert sárgás színét a pollenekben található olajoktól és a propolisztól kapja. 
Méhviasz felhasználása, mint kozmetikum: 
A méhviasz, egyedi tulajdonságai miatt, ideális összetevője a kozmetikumoknak és szappanoknak. Rendkívül magas az A-vitamin tartalma, amely ösztönzi az egészséges sejtek fejlődését. A méhviasz a bőrbe nem szívódik fel és nem gátolja a bőrlégzést sem. Egy finom védőréteget képez a bőrön, ami megakadályozza a bőr kiszáradását és véd az időjárás hatásaitól. Sejtregeneráló, vérkeringést serkentő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő, bőrnyugtató, sebgyógyulást serkentő. 
Méhviasz felhasználása, mint méhviaszos csomagoló: A méhviaszos kendő az alufólia és a Folpack környezetbarát alternatívája. A méhviaszos edénysapka remekül használható az edények lefedésére hűtőben. Szendvicseket, sajtokat és egyéb élelmiszert csomagolhatunk bele. Tisztítása egyszerű, elég egy nedves kendővel letörölni. A meleg vizet és a mosogatógépet nem kedveli. A méhviaszos csomagoló házilag is elkészíthető.
Méhviasz felhasználása, mint gyertya: A méhviasz az egyetlen olyan gyertya, ami tisztítja a levegőt, hisz égetése során negatív ionok szabadulnak fel, melyek megkötik a port, a baktériumokat és az allergén anyagokat a levegőben. A tiszta méhviasz gyertya teljes egészében természetes összetevőkből áll. Mivel a méhviasz olvadáspontja magas, lassan ég, tovább tart. A méznek és a propolisznak köszönhetően hozzáadott illatanyag nélkül is kellemes illatot áraszt. A méhviasz gyertya lángja melegebb, sárgásabb színű, mint a többi gyertyáé. 
Sokszor más viasszal keverik, főleg parafinnal, de ezzel a méhviasz gyertya elveszíti az eddig felsorolt jótékony hatását.

Lépesméz:
A lépesméz a viaszával együtt tárolt, eladott és fogyasztott méz. Habár Magyarországon különlegesnek számít, minden méz eredetileg lépesméz, de további felhasználás céljából a méhész kinyeri a mézet, többnyire pergetéssel. Magát a lépet méhviaszból a méhek készítik. A viasz a méhek „váladéka”. A viaszlép aranysárga színű hatszögletű sejtekből áll, melybe az érett akácmézet a méhek elraktározzák, és mivel a méz higroszkópos, a későbbi vízfelvétel meggátlása miatt lefedik, viasz és propolisz keverékéből álló szürkésfehér sejtfedéllel. A lépes méz minden alkotóeleme fogyasztható! A lépesmézre a különböző országokban más szabályok vonatkoznak. A görögök használnak sötét lépet is lépesmézhez. Magyarországon sokáig csak a teljes egészében méhek által épített műlép lehetett első osztályú. Itt a lépesméz különlegességnek számít, kevesen foglalkoznak vele. A lépesméztől Magyarországon a következőket várják el: Teljesen új építésű, a sejtek szabályosak, méretük egyenletes legyen, ne legyen benne virágporos vagy fiasításos sejt. A fedelezés tiszta fehér, és méhtetű nyűvétől mentes legyen, ne legyen propoliszos. A méz világos legyen.
Lépes méz felhasználása étkezési céllal: A keretes kaptár és a pergetés elterjedéséig (XX. Század eleje) a méz ebben a formában került fogyasztásra. A lépes mézet ma desszertként vagy különleges édességként fogyasszuk. Célszerű tányéron apró kockákra vágva tálalni és önmagában fogyasztani. Minden része fogyasztható, de vannak akik a viaszt nem nyelik le, hanem szopogatás rágás után kiköpik. Másik fogyasztási formája ha üvegből vagy tálból a lép a lépgerincről lekanalazva van fogyasztva, így kevesebb viaszt veszünk szánkba, ami könnyebben lenyelhető.
A viasz ajánlott emésztési zavarok esetén, magas nyomelem, vitamin és enzimtartalma miatt.
Lépes méz felhasználása terápiás céllal: Kiváló segítség arc-, és homloküreg gyulladások kezelésénél, illetve virágpor allergia megelőzésére és kezelésére is. A terápia lényege, hogy a lépes mézet mindenestül kell elfogyasztani és a viaszos részt, különösen a sejtfedél viaszt még hosszasan rágógumi szerűen rágcsálni kell. A lépes méz ily módon való fogyasztása által az orrdugulás nagyon gyorsan megszűnik, tüsszögés, viszketés, orrfolyás gyorsan enyhíthető. Még a makacs allergia eltüntetésére is van mód.

Shopping Cart
Scroll to Top