MézLexikon

Mézlexikon oldalunkon minél több információt szeretnénk megosztani, a különböző fajtamézekről, és a méhek által előállított anyagokról, azoknak az egészségre gyakorolt lehetséges jótékony hatásairól. Mindezek mellett, magukról a méhekről is, hogy átfogó képet kaphassanak azok akiket érdekel a méhészet és a természet ezen apró csodája.

Az egyik legközismertebb élelmiszerünk a méz. Írásos emlékek szerint már évezredek óta jelen van, mint a legtermészetesebb táplálék. Egy 16 000 éves spanyolországi sziklarajz, egy lépesmézet gyűjtögető embert, mézvadászt ábrázol.
A méz, és minden a méhek által, a táplálkozásra, a kaptár védelmére és belső ökoszisztémájának megőrzésére előállított anyag gyógyhatásának ismerete is egyidős a méz megjelenésével.

Tartalom
Akácméz:

Az egyik legismertebb és egyben legkeresettebb magyarországi fajtaméz a víztiszta, halványsárga, néha enyhén zöldes árnyalatú akácméz. A jellegzetes akácvirág illatú méz íze egyáltalán nem domináns, sőt inkább kellemesen lágy és édes. Magas gyümölcscukor tartalma miatt a világ legkevésbé kristályosodó mézeinek egyike (vagyis sokáig folyékony marad).

A Magyarországon termelt akácméz különleges minősége miatt Hungarikumnak számít. Nem domináns ízkarakterének köszönhetően az italok (tea, limonádé) és sütemények szívesen használt édesítőszere. Fogyasztása önmagában, kenyérrel-vajjal, teában, sütés-főzéshez, müzli alkotórészként stb. Használják még mézes likőrök édesítéséhez és mézbor készítéséhez is.
Mint a virág teája, az akácméz is ajánlott gyomorsav túltermelés miatti emésztési zavarok kezelésére, erősíti az immunrendszert, csonterősítő, és méregtelenítő hatású. Megfázásos időszakban, jótékony hatása miatt közkedvelt méz.

(ff mézlexikon.)

Gesztenyeméz:

A méhek édes ajándéka a gesztenyefákról

A gesztenyeméz egy különleges mézfajta, melyet a méhek a szelídgesztenyefa  (Castanea sativa) virágaiból gyűjtött nektárból készítenek. Ez a méz nemcsak ízében és illatában egyedi, de számos jótékony hatással is rendelkezik, így méltán viseli az „erőt adó” méz elnevezést.

Jellemzői:

  • Színe: A méz színe a borostyánsárgától a sötétbarna árnyalatig terjedhet, attól függően, hogy mennyire érett a méz.
  • Íze: Jellegzetesen édes ízű, enyhén kesernyés utóízzel. Ez a keserűség a gesztenyefák virágporából származik, és adja a méznek egyedülálló ízvilágát.
  • Illata: Erősen gesztenyevirág illatú.
  • Ásványianyag-tartalma: Magas ásványianyag-tartalommal rendelkezik, kiemelkedően sok benne a kálium, kalcium, magnézium és foszfor.
  • Kristályosodás: A gesztenyeméz viszonylag lassan kristályosodik, így hosszabb ideig folyékony formában marad.

Jótékony hatásai:

A gesztenyeméz számos jótékony hatással rendelkezik.

  • Erősíti az immunrendszert
  • Javítja a emésztést
  • Segít a gyulladások csökkentésében
  • Jótékonyan hat a szív- és érrendszerre
  • Segít megelőzni a trombózis kialakulását
  • Kiváló a visszér problémák kezelésére
  • Ezenkívül antioxidáns hatással is bír, így segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök okozta károsodásoktól.

Gyűjtése:

A gesztenyeméz gyűjtése nem egyszerű feladat, mivel a gesztenyefák virágzása viszonylag rövid ideig tart, és a méheknek kedvező időjárási körülményekre is szükség van ahhoz, hogy bőven gyűjthessenek nektárt. Ezenkívül a gesztenyefák virágpora keserű ízt ad a méznek, így a méhészeknek óvatosnak kell lenniük a mézgyűjtés során, hogy ne keveredjen a méz más virágporral.

Fogyasztása:

Az ínyencek kedvenc csemegéje. Gesztenyevirág illatú, íze jellegzetes, enyhén kesernyés utóízű. Fogyasztása önmagában vagy ízesítőként javasolt. Sütéshez, főzéshez kesernyés íze miatt nem ajánlott.

Energiaforrás: A gesztenyeméz kiváló energiaforrás, gazdag szénhidrátokban és vitaminokban. Fogyasztása segíthet a fáradtság leküzdésében és a fizikai aktivitás fokozásában.

Fontos megjegyezni:

A gesztenyeméz fogyasztása nem ajánlott allergiásoknak, kisgyermekeknek és terhes nőknek.

(ff mézlexikon.)

Hársméz:

A Természet Adománya

Gyógyító kincs a természetből

A hársméz nem csupán egy finom édesítő, hanem a természet gyógyító kincse is, mely évszázadok óta bizonyítja hatékonyságát. Kellemes íze és illata mellett kiemelkedő gyógyhatásaival vívta ki magának a népszerűséget. Ismerjük meg közelebbről a ennek a méznek a varázslatos világát!

Kétféle hársfa virágából származhat:

  • Kislevelű hárs (Tilia cordata): Ez a fajta adja a hársméz nagy részét. Virágai sárgásfehérek, erőteljes, édes illattal bírnak.
  • Nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos): Ennek a hársfajnak a virágai sárgás-zöldek, illata kevésbé intenzív.

Jellemzői:

  • Szín: A hársméz színe a világossárgától a borostyánsárgáig terjedhet, a gyűjtés időpontjától függően.
  • Íz: Kellemesen édes, enyhén pikáns, kissé kesernyés utóízzel.
  • Illat: Erőteljes, jellegzetes hársillat jellemzi.
  • Kristályosodás: Viszonylag lassan kristályosodik, akár hónapokig is folyékony maradhat.

A hársméz gyógyhatásai:

  • Gyulladáscsökkentő: Erős gyulladáscsökkentő hatással bír, így kiválóan alkalmas megfázás, torokfájás, köhögés esetén.
  • Lázcsillapító: Segít csökkenteni a lázat és a hőmérsékletet.
  • Immunerősítő: Erősíti az immunrendszert, segít a szervezetnek leküzdeni a fertőzéseket.
  • Nyugtató: Nyugtató hatással bír, enyhíti a stresszt és a szorongást. Esténként fogyasztva, álmatlanságra is kiváló.
  • Emésztést segítő: Segíti az emésztést, enyhíti a gyomorpanaszokat.
  • Sebgyógyító: Sebgyógyító hatással bír, elősegíti a sebek gyógyulását.

Felhasználása:

  • Fogyasztható önmagában, kanalazva.
  • Kiváló tea édesítőszere.
  • Számos receptben felhasználható, süteményekbe, lekvárokba, szörpökbe keverhető.
  • Külsőleg is alkalmazható, borogatásként sebek, fekélyek, vagy akár ízületi gyulladás kiegészítő kezelésére.

Fontos megjegyzések:

  • A hársméz fogyasztása nem javasolt csecsemőknek és 1 éves kor alatti kisgyermekeknek.
  • Cukorbetegek mértékkel fogyasszák.
  • Pollenallergiások óvatosan fogyasszák, kis mennyiséggel kezdve.

A hársméz nem csupán ínycsiklandó ízélményt nyújt, de hatékony gyógyító tulajdonságokkal is rendelkezik. Fogyassza rendszeresen, és élvezze a természet adományát!

(ff mézlexikon.)

Lépesméz:

A lépesméz a viaszával együtt tárolt, eladott és fogyasztott méz. Habár Magyarországon különlegesnek számít, minden méz eredetileg lépesméz, de további felhasználás céljából a méhész kinyeri a mézet, többnyire pergetéssel. Magát a lépet méhviaszból a méhek készítik. A viasz a méhek „váladéka”. A viaszlép aranysárga színű hatszögletű sejtekből áll, melybe az érett akácmézet a méhek elraktározzák, és mivel a méz higroszkópos, a későbbi vízfelvétel meggátlása miatt lefedik, viasz és propolisz keverékéből álló szürkésfehér sejtfedéllel. A lépes méz minden alkotóeleme fogyasztható!

A lépesmézre a különböző országokban más szabályok vonatkoznak.

A görögök használnak sötét lépet is lépesmézhez. Magyarországon sokáig csak a teljes egészében méhek által épített műlép lehetett első osztályú. Itt a lépesméz különlegességnek számít, kevesen foglalkoznak vele. A lépesméztől Magyarországon a következőket várják el: Teljesen új építésű, a sejtek szabályosak, méretük egyenletes legyen, ne legyen benne virágporos vagy fiasításos sejt. A fedelezés tiszta fehér, és méhtetű nyűvétől mentes legyen, ne legyen propoliszos. A méz világos legyen.

Lépes méz felhasználása étkezési céllal:

A keretes kaptár és a pergetés elterjedéséig (XX. Század eleje) a méz ebben a formában került fogyasztásra. A lépes mézet ma desszertként vagy különleges édességként fogyasszuk. Célszerű tányéron apró kockákra vágva tálalni és önmagában fogyasztani. Minden része fogyasztható, de vannak akik a viaszt nem nyelik le, hanem szopogatás rágás után kiköpik. Másik fogyasztási formája ha üvegből vagy tálból a lép a lépgerincről lekanalazva van fogyasztva, így kevesebb viaszt veszünk szánkba, ami könnyebben lenyelhető.

A viasz ajánlott emésztési zavarok esetén, magas nyomelem, vitamin és enzimtartalma miatt.

Lépes méz felhasználása terápiás céllal:

Kiváló segítség arc-, és homloküreg gyulladások kezelésénél, illetve virágpor allergia megelőzésére és kezelésére is. A terápia lényege, hogy a lépes mézet mindenestül kell elfogyasztani és a viaszos részt, különösen a sejtfedél viaszt még hosszasan rágógumi szerűen rágcsálni kell. A lépes méz ily módon való fogyasztása által az orrdugulás nagyon gyorsan megszűnik, tüsszögés, viszketés, orrfolyás gyorsan enyhíthető. Még a makacs allergia eltüntetésére is van mód.

(ff mézlexikon.)

Méhviasz:

A méhviasz a fiatal méhek terméke, melyet a lépek építéséhez használnak fel. A fiatal dolgozók virágport fogyasztva állítják elő, és a potrohuk hasi oldalán lévő viaszmirigyből választják ki apró pelyhek formájában. A méhviasz a kiválasztódáskor teljesen áttetsző, majd miután a méhek rágással képlékennyé teszik, fehér színű lesz. Az általunk is ismert sárgás színét a pollenekben található olajoktól és a propolisztól kapja.

Méhviasz felhasználása, mint kozmetikum:

A méhviasz, egyedi tulajdonságai miatt, ideális összetevője a kozmetikumoknak és szappanoknak. Rendkívül magas az A-vitamin tartalma, amely ösztönzi az egészséges sejtek fejlődését. A méhviasz a bőrbe nem szívódik fel és nem gátolja a bőrlégzést sem. Egy finom védőréteget képez a bőrön, ami megakadályozza a bőr kiszáradását és véd az időjárás hatásaitól. Sejtregeneráló, vérkeringést serkentő, gyulladáscsökkentő, baktériumölő, bőrnyugtató, sebgyógyulást serkentő.

Méhviasz felhasználása, mint méhviaszos csomagoló:

A méhviaszos kendő az alufólia és a Folpack környezetbarát alternatívája. A méhviaszos edénysapka remekül használható az edények lefedésére hűtőben. Szendvicseket, sajtokat és egyéb élelmiszert csomagolhatunk bele. Tisztítása egyszerű, elég egy nedves kendővel letörölni. A meleg vizet és a mosogatógépet nem kedveli. A méhviaszos csomagoló házilag is elkészíthető.

Méhviasz felhasználása, mint gyertya:

A méhviasz az egyetlen olyan gyertya, ami tisztítja a levegőt, hisz égetése során negatív ionok szabadulnak fel, melyek megkötik a port, a baktériumokat és az allergén anyagokat a levegőben. A tiszta méhviasz gyertya teljes egészében természetes összetevőkből áll. Mivel a méhviasz olvadáspontja magas, lassan ég, tovább tart. A méznek és a propolisznak köszönhetően hozzáadott illatanyag nélkül is kellemes illatot áraszt. A méhviasz gyertya lángja melegebb, sárgásabb színű, mint a többi gyertyáé.
Sokszor más viasszal keverik, főleg parafinnal, de ezzel a méhviasz gyertya elveszíti az eddig felsorolt jótékony hatását.

(ff mézlexikon.)

Napraforgóméz:

A napraforgóméz sajátságos ízű, kellemesen aromás, illatos, ízletes mézfajta. Közepesen gyorsan kristályosodik. Gyakran készül belőle krémméz. Színe aranysárgától a narancssárgáig terjed. A napraforgóméz sütésre, vajas kenyérre kenve vagy teába téve is kitűnő. Prosztata betegségekre, koleszterinszint csökkentő, szervezeterősítő.

(ff mézlexikon.)

propolisz

(avagy méhszurok) egy gyantás, ragacsos anyag, amelyet a méhek a kaptár védelmére, a baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Jellemzően ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag. A fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtik be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat. Egyéb növényekről, égerről, tölgyről, napraforgóról, fenyőkről is gyűjtenek.

A méhek akkor gyűjtik a propoliszt, amikor nincs nektárgyűjtő szezon, és amikor a fiatalabb dolgozók az utódokat etetik. Általában dél körül gyűjtik, amikor a hőmérséklet 20 °C-nál magasabb, és a gyanta folyékony.

Propolisz szerepe a kaptárban

A kaptár belsejében állandóan 35 °C körüli a hőmérséklet, magas a páratartalom, és nagy tömegben találhatók rovarok, ezért a körülmények ideálisak a különféle kórokozók, baktériumok, vírusok, gombák számára. A propoliszt a méhek építőanyagként, szigetelésként, védelmi célokra, ragasztóként használják. Propolisszal tömik be a réseket és repedéseket, hogy a kaptár hermetikusan zárt maradjon. A 6 mm-nél nagyobb rések betömésére viaszt használnak. A méhek a propolisszal javítják a lép hibáit.

Az egész kas, kaptár belső felületét bekenik vele, hogy megakadályozzák a penészedést. Minden felületet, az új lépeket is bevonják ezzel az anyaggal, hogy így sterilizálják őket. Bevonják azokat a kis rovarokat, amelyek betévedtek a kaptárba, ezzel bebalzsamozzák őket, így nem indulnak bomlásnak. A propolisz a közösségi immunrendszer része.

Összetétele:

20 °C-on és fölötte a propolisz ragadós és gyúrható; hidegben megkeményedik. Színe többnyire barna, de lehet sárga, zöld, piros, fekete vagy fehér is, attól függően, hogy milyen növényről gyűjtötték.
A propolisz összetétele kaptáronként, területenként és szezononként változik attól függően, hogy a méhek milyen jellegű gyantát találtak az adott területen. Európában nyírek, nyárak, bükkök, égerek, fenyők, vadgesztenye, szilfa és napraforgó adja a gyantát. A legtöbb gyantát ősszel gyűjtik. Egy méhcsalád 50-500 g propoliszt tud adni.

A propolisz kb. 200 féle anyag keveréke. Főbb komponensei: gyanták, balzsamok (50-60%), viaszok (10-30%), illóolajok (8-10%), valamint virágpor, vitaminok, nyomelemek. Mindig találhatók benne zsíroldékony acaricidok, amelyek természetes védőszerek a kártevők ellen.

Legfontosabb hatóanyagai a flavonoidok. További fontos hatóanyagok: kalkonok, terpének, fenolok és észtereik, poliszacharidok, vitaminok (B1, B2, B6, C, E), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsőleges felhasználás esetén).

Tinktúra: (alkoholos) Sötétbarna színű, mézes-alkoholos illatú és ízű folyadék
Kivonat: (alkoholmentes) Sötétbarna színű, mézes illatú és ízű folyadék

Adagolási javaslat:

Belsőleg 20%-os tinktúra esetén testsúlytól függően naponta 60-90 csepp. (3 x 20-30csepp) étkezős előtt. Limonádéba, vízbe, kockacukorra, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is.
Külsőleg hígítás nélkül (pl.: csípésre, kisebb sebek környékére). Teszik tablettákba, krémekbe is.

A propolisz hatása

A propolisz gyógyhatását az emberiség több ezer éve ismeri. Külsőleg és belsőleg is alkalmazható. Sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, antibiotikus összetevőket tartalmaz. A népi és a természetgyógyászat már évezredek óta használja.

Az ókori Egyiptomban balzsamozáshoz használták. A méhcsaládban számtalan méhecske él együtt, nincs a világon olyan nagy állattenyészet, ahol annyi állat élne együtt, mint egy méhkaptárban, mégis ritkák a járványok, mert a propolisz megvédi őket a káros mikroorganizmusoktól.

Egyes források szerint általános jó hatással van sejtjeinkre. Kisérletek bizonyítják, hogy véd a szabad gyököktől, aminek köszönhetően öregedést gátló, regeneráló, tisztító hatása van. Továbbá baktérium, gomba- és vírusellenes hatású. Gátolja a rák növekedését. A természetes bélflórát nem károsítja. Ellenjavallata nincs. Használata csak propolisz-allergiásokra veszélyes.

Mire ajánlott?
  • Külsőleg használható
    • nehezen gyógyuló sebek,
    • nyálkahártya- és bőrgyulladások kezelésére,
    • horzsolásokra, vágásokra,
    • más bőrproblémákra,
    • ízületi fájdalmakra és gyulladásokra,
    • erős hámgyógyító hatása van.
  • Belsőleg
    • légúti betegségekre,
    • húgyutak fertőzéseire,
    • a prosztata- és a fültőmirigy gyulladásai ellen is sikerrel alkalmazzák.
    • A hajszálérrendszerre értágító, vérnyomásszabályzó,
    • a baktériumok-szaporodását gátló,
    • frissítő hatása van.
    • Antioxidáns
További hatások

Rendszeres fogyasztása az általános ellenálló képességet magas szinten tartja. Torokfájás, meghűlés esetén tinktúrás meleg vízzel naponta többször gargalizáljunk. A szájban lévő sebeket ecsetelhetjük is. A vastagbél rákos sejtjeinek növekedését gátolhatja. Elmulasztja az égett sebek gyulladását. Antioxidáns, az oxidatív stressz ellen hat. Ezt a prelines flavonoidtartalommal magyarázzák. Vizes és az alkoholos oldata és kivonata is hatásos mind a gram-pozitív, mind a gram-negatív baktériumok ellen. A rhinovírusok és a herpeszvírusok elleni hatást is kimutatták. Növekedésükben gátolja a bőrgombákat és a candida albicans gombát.

Az állatkísérletek szerint mind a baktériumok, mind a gombák, mind a vírusok ellen hat. A legtöbb hatást a flavonoidoknak tulajdonítják. Az antibiotikus hatást a pinocembrin és galangin, az antimiotikust a pinocembrin és a kávésavészter fejti ki. Mikrobaellenes tulajdonsága miatt megelőzi a fogszuvasodást és más szájbetegségeket; ezt már klinikailag is tesztelték.

(ff mézlexikon.)

Repceméz:
Krémes kincs a gyomornak és az agynak

A repceméz (krémméz) a többi méztől eltérően fehér színnel és krémes állaggal rendelkezik. Már pár napos korában bekristályosodik, és a nagyon apró kristályszemcséknek köszönhetően krémessé válik. Egyedülálló tulajdonságokkal bíró mézfajta, mely nemcsak ínycsiklandó csemege, de számos egészségügyi előnyt is kínál. Krémes állagát a magas szőlőcukor-tartalomnak köszönheti, ami megkülönbözteti a többi méztől. Ez a különleges mézfajta gyógyhatású is, és kiválóan alkalmas gyomorsav túltengés, koncentrációhiány és tanulási nehézségek esetén.

A repceméz eredete és kinézete

A repce (Brassica napus L.) virágainak nektárjából készül. A repce Magyarországon elterjedt növény, így  hazánkban elég gyakori és ismert mézfajta. Jellegzetesen fehér színű, krémes állagú, enyhén édes ízű, virágos illatú. Krémes állagát hosszan megőrzi, viszont a felmelegített repceméz már nem kristályosodik vissza.

A repceméz beltartalmi értékei és jótékony hatásai

A repceméz gazdag vitaminokban (C-vitamin, B-vitaminok, E-vitamin, A-vitamin), ásványi anyagokban (kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, nátrium), illóolajokban és nyomelemekben. Kiemelkedően magas a szőlőcukor (fruktóz) tartalma, ami egyedülálló tulajdonságokkal ruházza fel:

Gyomorsav-szabályozó: Lúgos kémhatású, így segíthet a gyomorsav túltengés tüneteinek enyhítésében.
Energiaforrás: A szőlőcukor gyorsan felszívódó szénhidrát, kiváló energiaforrást jelent sportolók és aktív emberek számára.
Agytápláló: A fruktóz serkenti az agyműködést, segíthet a koncentrációban és a tanulásban.
Emésztést elősegítő: Enyhe hashajtó hatással bír, serkenti a bélmozgást.
Immunerősítő: A vitaminok és ásványi anyagok hozzájárulnak az immunrendszer jó működéséhez, és erősítik azt.
Gyulladáscsökkentő: Gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.
Természetes köhögéscsillapító: Enyhíti a köhögést és a torokfájást, mandulagyulladást.

Felhasználása

A repceméz sokféleképpen fogyasztható, semleges íze és enyhe illata miatt kiváló édesítő:

Önmagában: Kenyérre kenve, teába vagy joghurtba keverve.
Sütemények, desszertek és müzlik ízesítésére.
Gyógyszerként: Gyomorsav túltengés esetén, étkezés előtt 1-2 evőkanállal.
Kozmetikai célokra: Arcmaszkok és hajápoló készítmények összetevőjeként.

Selyemfűméz:

(selyemkóró, vaddohány)

A lélekmelengető magyar kincs

Fedezd fel a selyemfűméz csodálatos ízvilágát és gyógyító erejét!

Ízvilága és felhasználása

Ennek az igazi magyar mézkülönlegességnek az ízvilága csodálatos, különlegesen zamatos, intenzív illata lélekmelengető, szinte beleborzong az ember az élménybe. Egyedi ízének és
aromájának köszönhetően, a gasztronómiában is sokoldalúan lehet használni, mivel egy természetes és egészséges édesítőszer.

Fogyasztható önmagában, csemegeként, de kiváló ízesítője a teáknak, vagy akár a forró nyári napokon, hűsítő limonádéknak.

A selyemfűméz kiemelkedő tulajdonságai

Jó tárolási körülmények között későn, csak kétéves korában kristályosodik ki. Klinikai kísérletek szerint gyulladás-csökkentés
tekintetében a selyemfű méz a második leghatásosabb mézfajta. A selyemfűméz antioxidáns tulajdonságának köszönhetően segít megvédeni a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól. A mézet használhatjuk köhögés, megfázásos tünetek enyhítésére, torokgyulladás, gyomor- és bélbántalmak, bőrbetegségek, és még sok más betegség kezelésére.

  • Alacsony pollentartalom: A méhek nem gyűjtik a virág porát. Allergiások is bátran fogyaszthatják.
  • Gyulladáscsökkentő: A selyemfűméz segít enyhíteni a gyulladásos tüneteket.
  • Vérnyomásszabályozó: Támogatja a vérnyomás kiegyensúlyozását.
  • Szervezeterősítő: Erősíti az immunrendszert.
  • Késői kristályosodás: Hosszú ideig megőrzi folyékony állagát.
  • Antioxidáns hatás: Védi a szervezetet a szabad gyökök káros hatásaitól.

Gyógyhatásai

Hasznos a következők kezelésére:

  • Köhögés
  • Megfázás
  • Torokgyulladás
  • Gyomor- és bélbántalmak
A selyemfűméz eredete:

A méhek szorgos munkával a selyemfű nektárjából nyerik ki.
A selyemkóró vagy tejelőkóró, illetve selyemfű (Asclepias syriaca) a meténgfélék (Apocynaceae) családjába tartozó selyemkóró (Asclepias) növénynemzetség Magyarországon előforduló egyetlen faja. Észak-amerikai eredetű, eredetileg a textilipar számára hozták az országba, agresszíven terjeszkedő évelő gyomnövény. Mézelőként  kiváló („selyemfűméz”, „vaddohányméz”)

Selyemfűméz elsősorban az alföld (Kiskunsági Nemzeti Park) területéről,  és a gödöllői dombság védett természeti területeiről származik. Selyemkóró virágzása június–augusztus hónapokra tehető. Mivel a homokos talajt kedveli, itt Ásotthalmon nagyobb területeken fordul elő.

Több hektáros saját méhészetünk Ásotthalmon, természetvédelmi terület mellett fekszik. Ezt övezi az a nagy területű vaddohány mező, mely természetes módon, vadon van jelen ezen a területen. A birtokunkon fekvő kis tó melletti tisztáson helyeztük el kaptárainkat, így egyenlő távolságra fekszik tőlük az erdő, a mező, és a tó természetes vize, mely itatásukhoz szükséges.
Mivel vadnövény, biztosak lehetünk benne, hogy mentes a káros anyagoktól. A második leghatásosabb gyulladás-csökkentő mézfajta. Rendkívüli íze miatt ajánlott önmagában, nyers ételek mellé fogyasztani.

(ff mézlexikon.)

Virágméz: A természet édes kincse

A virágméz a méhek által gyűjtött nektárból és mézharmatból készülő, aranyló színű, édes, tápláló és sokoldalúan felhasználható édesítőszer. A méhek szorgos munkája során a virágok illatát és a napfény energiáját is becsomagolják minden csepp mézbe. A színe változó, az aranysárga napfénytől a mélyebb, sötétebb árnyalatokig terjed.
Különleges ízét és illatát a nektárt adó növények határozzák meg. A virágméz nem csupán finom csemege, de számos jótékony hatással is rendelkezik.

A virágméz eredete:

A méhek szorgos munkája révén jön létre. A méhek virágról virágra repülve gyűjtik a nektárt, majd a kaptárban tárolják. A kaptárban vízzel, enzimekkel és más anyagokkal dúsítják a nektárt, így alakul ki a méz. A virágméz összetétele évszakonként és tájanként változik, a gazdag környezeti változatosság virágmézünk minden cseppjét egyedivé és különlegessé teszi. Ezért beltartalmi értéke is változatos.

A virágméz értékei:

Igazi kincs a természet ajándéktárából, amely ásványi anyagokban, vitaminokban és antioxidánsokban gazdag. Természetes cukrokat, fruktózt és glükózt is tartalmaz, melyek energiát adnak a szervezetnek. A sokféle gyógynövény nektárjának köszönhetően immunerősítő, ezért támogatja a szervezetvédekező-rendszerét, és baktériumölő, gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal is rendelkezik.

A virágméz jótékony hatásai:
  • Erősíti az immunrendszert
  • Csökkenti a gyulladásokat
  • Javítja az emésztést
  • Segíti a sebek gyógyulását
  • Antibakteriális
  • Enyhíti a torokfájást
  • Energiát ad a szervezetnek

 

A virágméz felhasználása:

Ez a méz sokoldalúan felhasználható. Édesítőszerként teába, limonádéba, vagy akár joghurtba is tehetjük. Sütemények, desszertek ízesítésére is kiváló. Használhatjuk szendvicsekre, palacsintára, gofrira is. Fedezze fel a napfényt, a virágok illatát és a természet csodáját egyetlen csepp virágmézben! A virágméz gyógyhatásai miatt is kedvelt. Helyileg alkalmazva segíthet a sebek gyógyulásában, a torokfájás enyhítésében.

Finom és tápláló élelmiszer, melynek számos jótékony hatása van. Fogyasszunk rendszeresen virágmézet az egészségünk megőrzése érdekében!

A virágméz kristályosodása:

A virágméz hajlamos a kristályosodásra, azonban ez nem ront a beltartalmi értékén és minőségén. Viszonylag hamar, akár egy-két héten belül is elkezdődhet a kristályosodás folyamata, ez függ a tárolástól is. A kristályosodás egy természetes folyamat, a méz magas gyümölcscukor tartalma miatt jön létre. Lassíthatja a megfelelő hőmérsékleten való tárolás, amely 13-20Co között a legideálisabb, napfénytől védett helyen. A kristályosodás visszafordítható, ha 40Co –os vízben (nem melegebb) hagyjuk állni a mézet amíg újra folyékonnyá nem válik.

(ff mézlexikon.)

Scroll to Top